Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

Τι είναι ένα lapbook;

"Ένα lapbook είναι ένα φθηνός χαρτοφύλακας ή η συλλογή μίνι-βιβλίων με πτερύγια, παράθυρα και διπλωμένο υλικό προβολής, που παρέχει διαδραστικό χώρο για σχέδια, ιστορίες, γραφήματα, γραφικά, χρονοδιαγράμματα, διαγράμματα και γραπτή εργασία από οποιοδήποτε θέμα, μελέτη ή βιβλίο που θα επιλέξετε, συγκεντρωμένα και κολλημένα ώστε να εμφανίζονται δημιουργικά σε ένα χρωματιστό χαρτόνι συγκεκριμένου μεγέθους (π.χ. Α4), συχνά διπλωμένο σε έναν "κλειστό φάκελο" που χωράει στο χέρι σας." 
<Johanna Whittaker (c) 2008>

   To lapbook είναι ένα δημιουργικό βιβλιαράκι ή πρακτικά ένας φάκελος αρχείων διπλωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να χωράει στα χεράκια ενός παιδιού. 

   Παρατηρώντας ένα lapbook μπορεί κανείς να δει ότι αποτελείται από έναν φάκελο αρχείων (ή ένα χαρτόνι σε μέγεθος περίπου Α4) που περιέχει έναν αριθμό από αναδιπλώμενα μίνι-βιβλία και ποικίλο υλικό σχετικό με το κυρίως θέμα του. Τι περιλαμβάνεται σε ένα lapbook είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή και των μαθητών σας και θα μπορούσε να συνοδεύει ένα σχέδιο εργασίας, να αναφέρεται σε ένα βιβλίο ή να χρησιμεύσει ως οδηγός.
 
  Κάθε lapbook αποτελεί μια μοναδική δημιουργία που διαφέρει ανάλογα το θέμα, τον δημιουργό του και την ηλικία των μαθητών αφού μπορεί να εφαρμοστεί σε μαθητές κάθε ηλικίας. Κάνοντας μια αναζήτηση στο ίντερνετ (σε ξένα blog ή sites) θα ανακαλύψει κανείς ότι υπάρχει μια μεγάλη θεματολογία που μπορεί να καλύπτει θέματα αυτοπαρουσίασης ή βιογραφίας, θέματα ιστορίας ή φυσικών επιστημών (π.χ. ο κύκλος του νερου). Επίσης μπορεί να λειτουργήσει σαν εργαλείο αναφοράς για διάφορες δεξιότητες όπως είναι κάποιο γραμματικό φαινόμενο ή μία μαθηματική έννοια. 

  Αν και ακούγεται πολύπλοκο, δεν είναι στην πραγματικότητα. Σίγουρα, όμως, απαιτεί αρκετό χρόνο για αναζήτηση και οργάνωση του υλικού που θα χρειαστείς αφού τίποτα δεν είναι δεδομένο. Σε ξένες ιστοσελίδες υπάρχει αρκετό έτοιμο υλικό για διάφορα θέμα, κάτι το οποίο θα ήταν πολύ βοηθητικό, όμως αν θέλεις να φτιάξεις κάτι στα ελληνικά θα πρέπει να το δημιουργήσεις από την αρχή. Αυτή όμως είναι και η γοητεία του! Ξεκινώντας να κάνεις lapbook με τους μαθητές σου θα αρχίσεις να σκέφτεσαι στους ρυθμούς του lapbook!  
  
   Τελικά ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας; 
  Αρχικά τα lapbook είναι ένα φανταστικό εκπαιδευτικό εργαλείο αφού μπορεί να διδάξει κανείς το περιεχόμενό του αλλά και μέσα από τη διαδικασία.
  •  Το περιεχόμενο είναι το θέμα το οποίο επεξεργάζεται και καλό είναι να προέρχεται από θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές γιατί αυτό επιφέρει μια εσωτερική ώθηση και ως εκ τούτου την ενίσχυση της εκμάθησης.
  •  Η διαδικασία θα βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους είναι απαραίτητες στη ζωή όπως είναι η έρευνα, ο σχεδιασμός, η δημιουργικότητα, η παρουσίαση και η αξιολόγηση.
  Από την αρχή της δημιουργίας μέχρι το τελικό προϊόν ένα lapbook είναι εξαιρετικά διαδραστικό. Κάθε τμήμα του δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να εστιάσει και να συγκεντρωθεί σε κάθε επιμέρους θέμα του.
  Τέλος, είναι ένα εργαλείο το οποίο θα μπορούν να επανέρχονται και να συμβουλεύονται τα επόμενα χρόνια. Ξεδιπλώνοντας τα τμήματά του θα μπορούν να θυμούνται ξανά και ξανά τις πληροφορίες τις οποίες είχαν διδαχθεί και μάλιστα με έναν ευχάριστο τρόπο.
 
   Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος δημιουργίας ενός lapbook. Δε χρειάζεται να είναι κανείς υπερβολικά δημιουργικός ούτε να ετοιμάσει κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Χρειάζεται να έχει όρεξη και να διαθέσει χρόνο. 
  Αρχικά καλό θα ήταν κανείς να ψάξει για ιδέες, να δει έτοιμο υλικό (αν και είναι ξενόγλωσσο υπάρχει τεράστια ποικιλία) έτσι ώστε να αποκτήσει έμπνευση. 
  Στη συνέχεια θα πρότεινα να προσπαθήσει να φτιάξει ένα, να το δοκιμάσει στην τάξη και αντίστοιχα να δει πώς δούλεψε και τι χρειάζεται να αλλάξει. Από τη στιγμή που θα ετοιμάσει ένα αυτό θα λειτουργήσει σαν οδηγός που θα κάνει ευκολότερη τη δημιουργία των επόμενων.


Κάθε αρχή και δύσκολη, λένε, αλλά νομίζω ότι το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο!πηγές: https://lapbooking.wordpress.com/lapbook/
       http://www.handsofachild.com/lapbooking/
       http://www.rosettastone.com/homeschool/articles/what-is-lapbooking