Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

Προγραφικές ασκήσεις - μια καλή αρχή για την Α' τάξη;

 Προγραφικές είναι οι ασκήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται με στόχο την βελτίωση των γραφοκινητικών δεξιοτήτων. Κρατώντας με τον σωστό τρόπο το μολύβι, το παιδί εξασκείται να σχηματίζει ομαλά τα βασικά σχήματα, αποκτάει αντίληψη των γραμμάτων και μαθαίνει να αναγνωρίζει φόρμες.
 Η παλιά σειρά βιβλίων του δημοτικού ξεκινούσε με προγραφικές ασκήσεις. Στα καινούρια βιβλία αυτές δεν υπάρχουν πια αφού θεωρούνται δεδομένες από το νηπιαγώγειο. 
  Η αλήθεια είναι ότι η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο, καθώς και το προνήπιο, έχει καταστήσει σίγουρο το γεγονός ότι τα παιδιά έρχονται προετοιμασμένα στην Α' τάξη. 
Όμως η μικρή μου εμπειρία μου έχει δείξει ότι, παρόλο που οι νηπιαγωγοί κάνουν εξαιρετική δουλειά, πάντα θα υπάρχει κάποιο παιδάκι που δεν βρίσκεται αναπτυξιακά στο επίπεδο των υπολοίπων. Μου έχει τύχει επίσης η περίπτωση να έχω στην τάξη μου παιδί που δεν έχει παροκουλουθήσει ολοκληρωμένα το νηπιαγωγείο όπως και παιδί που δεν το είχε παρακολουθήσει καθόλου.
  Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι οι προγραφικές ασκήσεις είναι απαραίτητες για τις πρώτες μέρες στην Α' τάξη του δημοτικού σχολείου. Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν τους μαθητές:
 • να προσαρμοστούν σταδιακά και ομαλά στο πρόγραμμα του δημοτικού
 • να κατακτήσουν πλήρως την κίνηση και τη χειρονομία της γραφής, αφού υπάρχει περισσότερος χρόνος να ασχοληθείς με αυτό ακριβώς. Δηλαδή να τους εντοπίσεις την ορθή φορά της κίνησης και το σωστό πιάσιμο του μολυβιού 
 • να ισορροπήσουν τις μυϊκές τους δυνάμεις και να χρησιμοποιούν με ευλυγισία κάθε άρθρωση του χεριού τους  
  
   Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς έναν μεγάλο αριθμό προγραφικών ασκήσεων. Έχω ξεχωρίσει κάποιες αυτές στις οποίες το παιδί δε χρειάζεται να "πατάει" σε ήδη προσχεδιασμένες γραμμές και τις έχω χωρίσει σε πέντε μαθήματα, τα οποία είναι:

 1. Μπορώ να κάνω γραμμούλες.
 2. Μπορώ να κάνω μπαστουνάκια.
 3. Μπορώ να κάνω κύκλους και φεγγαράκια.
 4. Μπορώ να κάνω μυτούλες και σκεπούλες.
 5. Μπορώ να κάνω τραπεζάκια και Χ.
Το υλικό υπάρχει εδώ: Προγραφικές ασκήσεις

  πηγή: 1. http://emathima.gr/?cat=39
        2. "Εξοικείωση με τη γραφή" Β.Πολυμεροπούλου

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου