Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

Α΄ τάξη - Λέξεις ολικής εκμάθησης

  Ξεκινώντας την ενσυνείδητη εκμάθηση των γραμμάτων στην Ά' τάξη και ενώ ακόμα μαθαίνουν να συλλαβίζουν οι  μαθητές καλλούνται να μάθουν λέξεις όπως το είναι, έχει κτλ.

  Η διδασκαλία αυτών τον λέξεων γίνεται ολικά.
  Ολική εκμάθηση σημαίνει ότι δε θα πρέπει να μάθουν να συλλαβίζουν τις λέξεις αυτές, αλλά να τις θυμούνται σαν εικόνα. Μάλιστα κάποιες απο αυτές θα είναι ικανά να τις συλλαβίζουν αρκετούς μηνές αργότερα όταν θα διδαχτούν τα διπλά φωνήντα.

  Οι λέξεις που μαθαίνονται ολικά είναι οι λέξεις: τι, όχι, και, είναι, έχει. Η διαδικασία αυτή είναι βοηθητική για να υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργούνται περισσότερες προτάσες και κείμενα με πραγματικό νόημα. Παράλληλα οι μορφές αυτές των βασικών ρημάτων (είναι, έχει) θα αποτελέσουν ένα σημείο αναφοράς στο οποίο θα μπορούν να πατήσουν στη συνέχεια για να μάθουν να γράφουν άλλες μορφές των ρημάτων όπως τα είμαι, είσαι, είχε κτλ.

  Με σκοπό να παρατηρήσουν τις λέξεις αυτές και να εξασκηθούν ώστε να τις θυμούνται έχω δημιουργήσει μερικά φυλλάδια. Για τα φυλλάδια αυτά πήρα ιδέες από σελίδες για την αγγλική γλώσσα όπου η εκμάθησή της βασίζεται περισσότερο στην ολική μέθοδο.
Τα φυλλάδια θα τα βρείτε εδώ: Λέξεις ολικής εκμάθησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου