Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Teachers4Europe: "Από την Κλειτορία... στην Ευρώπη!"Τη φετινή χρονιά οι μαθητές της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας έκαναν ένα ταξίδι  «Από την Κλειτορία … στην Ευρώπη» συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Teachers4Europe που οργανώνει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. 
  Μέσα από τη διαδικασία αυτή, τα παιδιά γνώρισαν τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πρωτεύουσες τους, είδαν φωτογραφίες και σημαντικά μνημεία, συνειδητοποίησαν την ύπαρξη του κοινού νομίσματος και τέλος έφτιαξαν το χάρτη και τη σημαία.  
  Τελειώνοντας το πρόγραμμα ένα καινούριο παράθυρο είχε ανοίξει για τα παιδιά αυτά, είδαν ότι είναι μέλη μια μεγαλύτερης «οικογένειας» και προβληματίστηκαν για τα οφέλη και τις αξίες που πρέπει να τη διέπουν.
  Όλα ξεκίνησαν από την ενότητα 20 των μαθηματικών όπου οι μαθητές περιεργάστηκαν τα νομίσματα του ευρώ διαφόρων χωρών και αναρωτήθηκαν από που προέρχονταν. Παράλληλα έμαθαν το μύθο της Ευρώπης και είδαν στον χάρτη το χώρο. 

  Στη συνέχεια σχεδιάσαν τον χάρτη σε ριζόχαρτο για να φτιάξουν όλα μαζί τον δικό τους χάρτη. Ο χάρτης αποτυπώθηκε με τη βοήθεια καρμπόν από εμένα σε χαρτί του μέτρου.
  
   Στην πορεία του προγράμματος οι μαθητές γνώρισαν σταδιακά και τα 28 κράτη μέλη μέσα από μικρούς γρίφους, βλέποντας τη σημαία αρχικα και στη συνέχεια παρουσιάσεις με εικόνες.
  Οι σημαίες είναι από το βιβλιο "Η Ευρώπη κι εσύ" το οποίο μπορεί να κατεβάσει κανείς ή να παραγγείλει ένα δωρεάν αντίγραφο από τη γωνιά του εκπαιδευτικού που υπάρχει στην σελιδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον υλικό σε αυτή την ιστοσελίδα η  οποία είναι εδω: Η γωνιά των εκπαιδευτικών  Το υλικό των παρουσιάσεων σε μορφή pdf μπορείτε να το βρείτε εδω: Παρουσιάσεις
 
  Στη συνέχεια για  κάθε μια χώρα ετοίμαζαν την αντίστοιχη σελίδα από το μικρό βιβλιαράκι-διαβατήριο. Το υλικό, καθώς και οδηγίες για τη δημιουργία του υπάρχουν εδώ: Ταξιδιώτης της Ευρώπης

  

 

  Μετά την παρουσιάση μιας τετράδας χωρών, ομαδικά χρωμάτιζαν και ετοίμαζαν τα εικονίδια που κολλούσαν πάνω στον χάρτη τους. 
Τα εικονίδια υπάρχουν σε αυτό το αρχείο:εικονίδια


 Παράλληλα, στο σχολείο διαβάζαμε το βιβλιο "Τα αστέρια της Ευρώπης". Μέσα από το ταξίδι της μικρής Ευρώπης τα παιδιά προβληματίστηκαν για τα ίδια θέματα που προβλημάτισαν και την ηρωίδα του βιβλίου. Στο τέλος έκοψαν και τα ίδια αστέρια. 12 μαθητές δηλαδή 12 αστέρια. Έγραψαν επάνω ό,τι είχε γράψει η μικρή Ευρώπη στα δικά της αστέρια και πρόσθεσαν και δικές τους επιθυμίες.
  Τα αστέρια τοποθετήθηκαν στο πλαϊνό μέρος του χάρτη σε κυκλική διάταξη σχηματίζοντας τη σημαία της Ε.Ε.
  

  Και με τις χώρες που δε χρωματίσαμε τι θα γίνει, ρώτησαν. Αυτές δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η αυθόρμητη απάντησή μου για  να ακούσω από έναν μικρό: "Α! Δεν έχουν συμφωνήσει να είναι παρέα!"


  Τελειώνοντας αναρτήθηκε όλη η εργασία έξω από την τάξη μας.


   Ένα κουίζ που μπορεί να παίξει κανείς με τα παιδιά μετά το τέλος του προγράμματος είναι είναι το εξής: Κουίζ

Η συνολική πορεία του προγράμματος αναλυτικά καθώς και τα αποτελέσματά του βρίσκονται εδώ: "Από την Κλειτορία...στην Ευρώπη!"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου